Pilgrimsoplevelser

Kerteminderuten 2019

Her er Ida Wilckens uddrag fra Kerteminderuten i pinsen 2019!

https://youtube.com/watch?v=jR7cQ7rpXX8

https://youtube.com/watch?v=jR7cQ7rpXX8

redigeret den 22./6. – 2019

Se også Facebook

I 2013 oprettedes Fynsk Pilgrimsvandrings Facebook-side, hvor der bliver lagt mange billeder og film fra vandringerne.

Derfor er antal billeder og film under Pilgrimsoplevelser ikke nær så mange, som de var oprindeligt.

Se Facebook-siden!   

redigeret den 20./6. – 2019

Øksendrup – Svindinge – Langå Kirker. 29.5.16

Fra vandringen mellem Øksendrup, Svindinge og Langå Kirker søndag den 29. maj 2016:

Vi var 15 pilgrimme, som efter gudstjeneste i Øksendrup Kirke vandrede mellem sognets 2 øvrige kirker Svindinge og Langå med sognepræst Nanne Mølhave i spidsen.

Øksendrup Kirke

Alter og altertavle i Øksendrup Kirke 

Nanne gav os mange ord med på vejen og vi skulle reflektere over og tale sammen om pilgrimsordene.

På vej mod Svindinge Kirke

Frokost ved gadekæret i Svindinge lige ved kirken

På vej gennem Glorup slotspark

I den mere vilde del af Glorup Slotspark

Tårn i Glorup Slotspark

Vi vandrede på de små veje mellem kirkerne og på vej fra Svindinge til Langå vandrede vi gennem Glorup Slotspark og forbi herregården Rygaard.

Målet er nået. På vej ind i Langå Kirke

Alter og altertavle i den smukke Langå Kirke

Kalkmaleri i Langå Kirke

Målet var Langå Kirke hvor vi sluttede af efter ca. 10,5 km. Og så var der kaffe og kage til alle. Tak til præsten og dem fra menigheden der deltog for en skøn Pilgrimsvandring mellem kirkerne i jeres sogn.

Marianne Olesen

redigeret den 10./5. – 2017

Pinsevandring fra Kerteminde 2016

Fra pinsevandringen fra Kerteminde 2016:  

Hele holdet, som startede i friskt vejr – efter en dejlig andagt og nadver i Kerteminde kirke.

Så er vi nået til Mesinge skole, hvor vi giver hinanden fodvask – nogle deler fadet og fåe et herligt grin – bemærk det dejlige vejr…..

Her er der rundkreds ved afgang fra et kort ophold :

”Herre vis mig din vej og gør mig villig til at vandre den”

Ninna

redigeret den 10./5. – 2017

Pilgrimsord og billeder

Hvert år til pinse samles pilgrimme i de fynske kystbyer for at vandre over øen i pinsedagene. 

Dan Birk-Kjeldsen, der hyppigt deltager i pinsevandringen på de fynske pilgrimsruter, har taget de fleste af disse billeder, der viser pinsevandringen i al sin skønhed. Nedenfor sættes billederne og pilgrimsordene sammen.

Hvert år har vi de syv pilgrimsord som faste ledsagere:

       Langsomhed,

        bekymringsløshed,

       frihed,

       enkelhed,

       stilhed,

       spiritualitet

       og fællesskab.

I pinsen giver vi os selv lov til at tage dem til os og bevæge dem i vores hjerter. Måske er det ét bestemt ord, der træder i forgrunden og for en stund bliver kilde til energi og glæde.

redigeret den 10./5. – 2017

Caminoen forandrer den gående for evigt

Birgitte Refshauge, der gik Svendborgruten i 2011, skriver på sin blog om, hvordan hun oplevede det:

Det siges at Caminoen forandrer den gående for evigt…Udgivet den birgitterefshauge

Om det er sandt skal jeg ikke kunne sige. Jeg har ikke (endnu) gået på caminoen. Men efter tre dages pilgrimsvandring på Fyn, føler jeg mig en smule forandret.

14 mennesker på vandring fra Svendborg til Odense.

Det var som een lang gående meditation. Stilhed og samtaler i vekselvirkning, med naturen, lærker, sommerfugle, skov, krat og kirker som ramme.

Den første dag var samtalerne præget af, at pejle sig ind på hinanden – finde ud af hvem vi var hver især. 2. dagen blev det dybere og mere personlige samtaler, for til sidst på den 3. dag at åbne til de inderste tanker og længsler.

Vi gik side om side. Samtalernes indhold ændrede sig alt efter hvem man fulgtes med – en trådte tilbage, en anden kom til. Der var et jævnt flow af samtale og stilhed. Hver for sig – og sammen.

Vi gik fra kirke til kirke. Flere steder var der stillet kaffe og småkager eller en forfriskning frem til os i våbenhuset. Det var dejligt at tage vandreskoene af og køle fødderne på det kolde stengulv, sidde lidt for sig selv, eller deltage i den korte andagt med en sang og en bøn.

Det er noget andet, end “bare” en vandretur i naturen. At gå sammen med andre pilgrimme giver stof til eftertanke. Man mødes i et særligt fælles rum ude i det fri. På neutral grund, så at sige – og alle er lige.

Det at fortælle lidt af sin livshistorie og høre andres, under disse forhold, har været en stor oplevelse.

Inden vi startede på vandringen, fik vi syv pilgrimsord, som vi ofte vendte tilbage til: Langsomhed, Bekymringsløshed, Frihed, Enkelhed, Stilhed, Spiritualitet, Fællesskab.

Sådan her oplevede jeg bl.a.de syv ord:

Langsomhed – vandring er langsomt. Det tager tid at komme fra sted til sted – og den tid giver plads til at give slip på sig selv og være tilstede her og nu.

Bekymringsløshed – At gå der, på landevejen og i skoven og lægge hverdagen fra sig. Sige: pyt med om jeg har glemt noget… det løser sig. Ting løser sig som regel og bekymringer har det ofte med ikke at blive til noget.

Frihed – jeg er her bare sådan som jeg er. Jeg har hvad jeg skal bruge i min rygsæk, og jeg kan gå hvorsomhelst hen jeg lyster. Jeg behøver bare sætte den ene fod foran den anden.

Enkelhed – en klapsammenmad i en skovlysning. Tillid til, at der et eller andet sted er vand i en hane, når jeg trænger til det. Og bare være menneske sammen med andre mennesker.

Stilhed – det særlige ved stilhed er, at der bliver plads til at lytte indad. Finde sin egen indre stemme, mærke glæden vokse og roen brede sig, fornemme et nærvær der ellers drukner i hverdagens larm.

Spiritualitet – mennesket er et spirituelt væsen. Religioner er systemer og fortolkninger, der kan stivne til begrænsende regler og dogmer. For mig er spiritualitet noget universelt, mennesket er født med – eller måske født til. Spiritualitet er langt større end en hvilken som helst religion.

Fællesskab – Vi tager os af hinanden. Og vi har, hver især, ansvar for os selv. Sådan er det også på en pilgrimsvandring. Vi er sammen i et fælles rum, hvor vi har et fælles fokus. Den spirituelle vandring. Men hver enkelt har også sit eget fokus, sin egen proces. Processen understøttes af møderne og samtalerne undervejs og åbner for nye måder at se sig selv, sit eget liv og andre mennesker på.

Dette var min første pilgrimsvandring. 60 km over tre dage. Jeg forberedte mig grundigt, og havde masser af bekymringer. Bl.a. om jeg overhovedet var i stand til at gå så langt, og om jeg havde det rigtige udstyr med. Sovepose, underlag, skiftetøj, sko, strømper, regntøj. Hvad nu hvis’erne fyldte rigtig meget. Det ville også være i orden, hvis jeg måtte tage hjem i utide, prøvede jeg at overbevise mig selv om.

Min vilje var enorm, og jeg fandt strategier når det begyndte at gøre ondt et eller andet sted. På et tidspunkt, hvor jeg var ret øm i knæ og hofteled, kom jeg til at se en kamel for mit indre blik. Jeg så hvordan den bevæger sig, i vuggende gang, langsomt og adstadigt gennem ørkenen. Det fik mig til at sænke farten, bøje knæene en smule og vugge blidt i hofterne. På den måde blev gangen mere elastisk og jeg kunne gå meget langt, uden at det gjorde ondt.

Gad vide hvem der sendte den kamel?

Turen sluttede med gudstjeneste i Odense Domkirke 2. pinsedag sidst på eftermiddagen. Her mødtes alle pilgrimmene fra de fynske kystbyer til en flot og berørende afslutning på tre gode, vellykkede dage i det bedste vejr man kan ønske sig.

Tak til Inger og Ole fra www.fynskpilgrimsvandring.dk for en vel tilrettelagt pilgrimstur.

Vandring fra FREDENS KIRKE SVENDBORG. 12.4.2016

Aftenandagt og vandring fra FREDENS KIRKE SVENDBORG, tirsdag den 12. april 2016

Vi startede i kirken med en meget stemningsfuld og dejlig andagt ved sognepræst Lars Peter W. Kristiansen, som tog udgangspunkt i Emmaus-vandringen.

Det er en stor glæde at opleve et sådan engagement fra præsten – som i øvrigt deltog i turen.

Vi vandrede nu i rimeligt vejr ad den gamle jernbanesti til Christiansminde, hvor vi fik et mindre traktement.

Herfra gik vi i stilhed ca 20 min. og sidste del af ruten gik gennem et fint gammelt parcelhuskvarter tilbage til kirken, hvor vi sagde farvel og på gensyn med:

MÅ DIN VEJ GÅ DIG I MØDE……

Tak for en dejlig vandring.    Ninna

redigeret den 10./5. – 2017

Nytårsvandring ved Diernæs. 17. januar 2016

Marianne Olesen havde 17. januar 2016 arrangeret nytårsvandring omkring Diernæs, og i alt 22 gik med rundt.

Dagen oprandt med så højt og flot solskinsvejr, som man ikke troede muligt på de hjemlige kanter i januar måned!

Vi mødtes i Diernæs Kirke til gudstjeneste ved sognepræst Henrik Nedergaard kl. 10.30, hvorefter vi vandrede i den nærliggende smukke natur ved Diernæs. Vi kom forbi Finstrup kirkeruin, ind i Holstenshuus-skoven og på Øhavsstien med mange flotte udsigtspunkter. 

Undervejs sørgede Marianne for mange gode andagter med ord med på vejen, og sange. 

Vi spiste madpakker i Kirkeladen/menighedshuset i Diernæs, og efter endt vandring sluttede vi også her med kaffe/the/kage.

redigeret den 10./5. – 2017

Klima-pilgrimsvandring fra Odense Domkirke.11.9.15

KLIMA-PILGRIMSVANDRING 11. september 2015

Vandringen d. 11 september 2015 knyttede sig til den nordiske klimapilgrimsvandring fra Nordkap mod Paris – hvor en stafet bliver bragt frem som en fælles besindelse på klimaets sårbarhed og en solidaritet med mennesker og samfund der lige nu mærker klimaforandringerne på tæt hold.

FYNSKE PILGRIMME vil hermed sende et signal om at vi som kristne må tage et ansvar og sende vore politikere et klart budskab om en ansvarlig politik i forhold til miljøet.

Vi havde en fin vandring, hvor vi blev prægtigt modtaget i Vollsmose Kirke

og senere blev beværtet med ”vand og brød” – bæredygtigt !! – af Hanne ved Haraldsgade, herfra sendte vi en flaskepost indeholdende et ”klima-digt” af Kirsten Jørgensen. Aftenen sluttede i Sct. Knuds kirke med den sene aftenandagt.

Fred og alt godt

Ninna

redigeret den 10./5. – 2017

Vandring ved Faaborg 18.3.15

Kl. 16 mødtes 9 pilgrimme for at vandre fra kirken i den nærliggende natur. Vi vandrede ud af Faaborg via Sundstien og Bakkevej, hvorefter vi fangede Øhavsstien og vandrede nedad til Faaborg igen med flot udsigt til kirken (Helligåndskirken) og Klokketårnet. Undervejs var der 2 stop. Ved det første stop knyttede Marianne nogle ord til pilgrimsordet ‘frihed’ og bad en bøn.

Ved det andet stop bad alle i fællesskab bønnen ‘når verden hvirvler rundt’.

Efter endt pilgrimsvandring ved Faaborg Kirke deltog pilgrimmene i salmesangsandagten i kirken kl. 17.30. Meget stemningsfuldt. Da andagten var slut inviterede præsten menigheden på suppe i Det nye Hospital og halvdelen af pilgrimmene deltog i dette sociale arrangement.Pax et bonumMarianneBilleder: Hans Robanke

redigeret den 10./5. – 2017

Nytårsvandring på Sydfyn. 11.1.15

Søndag den 11. januar 2015 var der nytårsvandring fra Aastrup Kirke til Faaborg Kirke, som Marianne Olesen stod for, assisteret af Mette Bjerg. 34 pilgrimme deltog i det lidt barske vejr.

Vi startede med højmessen i Aastrup Kirke ved sognepræst Torkil Jensen.

Mariannes introduktion lige før afgang handlede om ét af de syv pilgrimsord: langsomhed. Senere i Diernæs og Faaborg Kirke handlede Mariannes andagter om bekymringsløshed og stilhed

Temperaturen var lidt over frysepunktet, men humøret var højt over frysepunktet, da vi gik af sted på Øhavsstien. Vejret bød på masser af blæst – som heldigvis var aftaget noget siden gårsdagens storm, – og masser af sol, regn og hagl – som vandret-gående byger! En virkelig flot og meget vellykket tur. Sigtbarheden var god, og flere steder var der flot udsigt til Øhavet. 

Mange steder kunne vi nyde en storslået udsigt over Øhavet, bl.a. ved den gamle kirkeruin, Finstrup, Ved Diernæs Kirke var det vel nok velgørende for os lettere forblæste pilgrimme at komme inden døre i Kirkeladen og spise vores frokost, til kaffe og the, som kirken havde sørget for.

Ind mod Faaborg dukkede flere steder flotte udsigter over Øhavet op. Men i blæsevejret inviterede Kaffeplet ikke som vanligt til hyggelig kaffepause – pausen blev lidt forkortet denne gang. Derefter var det stillevandring hele resten af turen.

Andagt i Faaborg Kirke. Derefter kaffe, kager m.m. og hyggeligt samvær i Det Gl. Hospital (menighedshuset). Tak til Marianne, Mette, kirkerne, og jer allesammen for en dejlig pilgrimsdag!

redigeret den 10./5. – 2017

Adventsvandring på Øhavsstien. 30.11.14

1. søndag i advent var der traditionen tro pilgrimsvandring ad øhavsstien. Som noget nyt gik vi fra Kirkeby Kirkeby, og som altid sluttede vi i Øster Skerninge Kirke.

Temperaturen var lidt under frysepunktet, og vinden var skarp, men humøret var fint hos de ca. 35 pilgrimme, der deltog. Efter gudstjeneste ved sognepræst Andreas Bojsen-Møller, var der kirkekaffe og boller at lune sig påi våbenhuset, og mere varme fik vi ved at danse til “Flammerne er mange”, som Annemarie Bethell instruerede os i. Turlederne Ninna og Hanne præsenterede dagens tema: “Vand”. Og så begav vi godt-indpakkede pilgrimme os ud på den ca. 10 kilometer lange vej gennem afvekslende og skønne sydfynske landskaber.

Ved Hørup Å læste Mogens Mye op fra Ezekiels Bog om “Tempelkilden” (kapitel 47). 

Etapen videre mod Egebjerg Mølle gik vi i stilhed.

Siden sidste år var den store renovering af Egebjerg Mølle blevet afsluttet – og hvilke imponerende naturrum og udstillingsrum var der ikke kommet ud af det. Formanden for møllelauget, Per M. Jensen, fortalte mange spændende ting om møllens historie og om restaureringen. Da vi havde spist frokost, måtte vi have lidt opvarmning inden afgang, denne gang i form af færøsk kædedans.

Lige før skumringen satte ind, nåede vi Stågerup skovbørnehave, hvor der ventede der os kaffe, lagkage med lys, og clementiner.

Vi gik vi i tavshed op til Øster Skerninge kirke, hvor en fin oplevelse ventede os: Poul, hvis musik mange af Kerteminderutens vandrere kender og værdsætter, gav koncert på hardangerfele, og efter den afsluttende andagt spillede han for til fællessang: “Må din vej gå dig i møde”. Så hyggede vi os i tårnrummet med gløgg og honningkager.

Alt i alt en meget vellykket tur. Tak til Ninna og Hanne og alle jer andre.

redigeret den 10./5. – 2017

Efterårsvandring på Nordfyn. 9.11.14

9. november 2014 var der efterårsvandring på Nordfyn, hvor 16 pilgrimme gik fra Nr. Sandager Kirke til Gyldensteen Strand, tur/retur.

Vejret var sommerligt med højt flot solskinsvejr og gode plusgrader, datoen 9. november til trods, så de 16 pilgrimme gik en meget fin tur. Ruteleder var Dora Nielsen fra Fynsk Pilgrimsvandring.

Først deltog vi i gudstjeneste kl. 10.30 i Nr. Sandager Kirke, ved sognepræst Bente Bisgaard Thomsen. Og der var kirkekaffe både før og efter selve vandringen!

Flere af os så Gyldensteen Strand for første gang efter tilbageføringen i år. Et nyt og imponerende søområde, allerede med et rigt fugleliv, og i søndags var gæs og sølvvingede fugle ved at finde sammen i flokke. Vi spiste frokost ved Naturrum Gyldensteen.    

Tak til alle deltagerne, og ikke mindst tak til Bente og John for udmærket betjening i Nr. Sandager Kirke! Vi kommer gerne tilbage en anden gang.

Her er lidt billeder fra novemberdagen, der faktisk var – lys og lang !

redigeret den 10./5. – 2017

Allevandring 5. oktober 2014

5. oktober var dagen for pilgrimsvandringen gennem alleerne ved Hellerup, Ravnholt og Søllinge. Dagen oprandt med flotteste og dejligste varme Indian-summer-vejr.

Først gik vi til gudstjeneste i Hellerup Kirke, hvor sognepræst Karin Larsen modtog os i kirkedøren.

Per Gaarde (menighedsrådsformand) fortalte levende om kirkens historie, herunder om restaureringen i nyere tid.

Så påbegyndte vi i alt 15 pilgrimme den skønneste vandring gennem alleer, hvor den ene var flottere end den anden. Alt lå smukt i efterårssolen. Vi gik sydover ad lindealleen Skyttealle og derefter til højre ad kastanjealleer.

Undervejs holdt vi frokostpause i udkanten af Ravnholtskoven.

Karin Larsen, der havde haft en barnedåb i Herrested Kirke, sluttede sig til os, og fulgtes med os på resten af vandringen.

Aksel Scheby, tidl. graver ved Søllinge Kirken, gik med os den sidste kilometer til Søllinge, og guidede os så ved Kirken og Den Gamle Skole, han kunne fortælle et væld af interessante ting. Og han havde sørget for kaffe til os i våbenhuset, dejligt
(Hans udklip om missionær Nørgaard er lagt på facebooksiden Fynsk Pilgrimsvandring.)

Sidste etape gik tilbage til Hellerup Kirke, hvor Karin Larsen rundede en dejlig pilgrimsdag af med en andagt. Vores andagttekster ude på vandringen handlede om Træet og stammede fra Hans-Erik Lindströms Ord Med På Vejen.


Fynske pilgrimme i TV2-FYN

Se Indslag fra 2010 (Del 1)       Se Indslag fra 2010 (Del 2)       Se Indslag fra 2009

Klippene er udl?t af TV2-FYN, 2009-2010 ? – Fynsk Pilgrimsvandring siger tak for l?!