Arkiv:
Forskelligt fra Fynsk Pilgrimsvandrings historie. Indtil videre ligger det lidt hulter til bulter…
Billedkavalkade fra 10-års jubilæum
Trækunstner Allan Bo Jensen i arbejde
15. april 2012:
9. maj:
9. maj:
17. maj:
24. maj:
24. maj:
24. maj
24. maj
28. maj 2012:
Bravo!
redigeret den 23./5. – 2015
Dejlig er jorden
Præludium ved festgudstjenesten ved 10 års jubilæet, 28. maj 2012, var Dejlig er jorden.
(Samme som ved alle pinse-pilgrimsgudstjenester siden 2002).
redigeret den 23./5. – 2015
Tillykke til Fynsk pilgrimsvandring!
Fødselsdage – og i særdeleshed ens nærmestes fødselsdage – gir anledning til at stoppe op og glæde sig over fællesskabet, livet med dem, man holder af. Om det er ens forældre, søskende, venner eller børn – så kalder fødselsdagen til opmærksomhed og tak. Og til tanker tilbage til begyndelsen. Hvordan kom barnet til verden? Hvor mødtes vi første gang? osv.
Fynsk Pilgrimsvandring er mit barn. For lidt over ti år siden blev jeg kontaktet af Fyns amts kulturudvalg med en forespørgsel: Om jeg, som en del af et større kulturprojekt på Fyn, ville genfinde gamle pilgrimsveje på Fyn og arrangere pilgrimsvandring her? Jeg fik en pose penge og frit råderum i forhold til hvor og hvordan og hvornår pilgrimsvandringen skulle finde sted.
Jeg var selv netop hjemvendt fra min første lange pilgrimsvandring til Santiago de Compostela og havde i et års tid holdt foredrag rundt omkring på Fyn. Jeg var begejstret for ideen og tog taknemmeligt imod opgaven. Og så begyndte overvejelserne. Skulle vandringen gå til én af Fyns mange helligkilder? Eller til en kirke? Eller fra kirke til kirke? Skulle vandringen ligge i Kr. Himmelfartsdagene, påske eller pinse? Hvordan finde vejene vi skulle følge? Beslutningen om hvor, hvorfra og hvortil og hvornår blev taget ud fra kulturprojektets fokus, der hed: Fra periferi til centrum. Tanken, at vi kunne vandre til Domkirken i Odense fra alle de fynske kystbyer. Valget faldt på de tre pinsedage. Fra lørdag morgen til mandag aften ville vi vandre fra periferi til centrum på Fyn. Temaet passede godt på processen under vandringen. Man bliver centreret. Finder fokus. Går fra adspredthed til samling. Samling om det væsentlige. Under en vandring.
Jeg kontaktede kirkehistoriker Martin Schwartz Lausten på teologisk fakultet i København, hvor jeg havde studeret, og spurgte ham om han ville hjælpe mig med at genfinde de gamle fynske pilgrimsveje. Han henviste mig til Tore Nyberg på Odense Universitet, som havde speciale i middelalderhistorie. Tore blev en kæmpe gevinst for den fynske pilgrimsvandrings tilblivelse. Han kortlagde alle vejene fra kystbyerne ind til Odense. Markerede de væsentligste kirker undervejs og beskrev dem historisk. Skabte et solidt udgangspunkt og materiale, der var lige til at gå til for arrangørerne i kystbyerne.
Jeg kontaktede Arne Haugen Sørensen med forespørgsel, om vi måtte anvende vandringsmanden som logo for den fynske vandring, for billedet var netop opsat i domkirken som glasmosaik i 2001. Han sagde ja!
Hvordan alle ildsjælene – dem, der skulle stå for vandringerne fra kystbyerne – kom til, har jeg næsten glemt. Men de kom til, og det var stort. Sammen arrangerede vi den første offentlige pilgrimsvandring i Danmark siden reformationen. Vi var omkring 100 pilgrimme fra hele landet, der fik nogle fantastiske dage i høj pinsesol med vandringer gennem et nyudsprunget forårsgrønt fynsk landskab. Ja, der kom endda pilgrimme sejlende fra Als til Fåborg, for at gå med os.
De mange pilgrimme – der i 3 dage havde vandret fra kirke til kirke, siddet i kirkerne til gudstjenester eller stilleandagter, og hér ved vandringens ende var fyldt af taknemmelighed over alt det fællesskabet og vandringen havde givet – afsluttede vandringen med festgudstjeneste. Det var stort at se pilgrimmene komme ind i domkirken syngende præludiet: Dejlig er jorden. Og her fra gudstjenesten at blive sendt hjem igen. Hver til sit.
Den irske forfatter John O´Donohue taler i sin meget anbefalelsesværdige bog ”Benedictus. A book of blessings” om dét at være barn og vokse op og om hvordan forældrenes fornemmeste opgave er, at forberede barnet på at forlade hjemmet og at kunne have hjemme i sig selv.
Sådan ser jeg i dag stolt Fynsk pilgrimsvandring stå selvstændigt og have hjemme i sig selv. Og jeg tænker, at der under vandringerne er en hel del, der kommer hjem til sig selv i den allerbedste forstand. For det er jo dét en pilgrimsvandring altid er en mulighed for: At man tager bolig i den krop og det sind, der nu engang er blevet mit. Kommer til sig selv. Vender hjem.
Fynsk pilgrimsvandring har fra begyndelsen været ”kirkegang”. Vi går fra kirke til kirke mod en fælles kirke. Kirken, som så tydeligt står for os pilgrimme som et ganske særligt rum. Nemlig dét rum, der kan og vil rumme os med alt, hvad vi bærer med os og med alt, hvad vi er. Det er kærligheden, der kan og vil det og fynsk pilgrimsvandring vil altid være en vandring mod kærlighedens og frisættelsens rum, hvor hver enkelt kan sættes fri til livet derhjemme.
Tillykke med dagen og Guds velsignelse over jeres videre vandring. Jeg ønsker for jer, at jeres arbejde må blomstre og bære frugt.
Pilgrimspræst i Viborg stift
Anette Foged Schultz
redigeret den 23./5. – 2015
Indtil vi ses igen
Indtil vi ses igen – til næste pinse – må Gud holde – holde dig i sin hånd.
redigeret den 23./5. – 2015
Hilsen og links fra Egon Lausen
HILSEN:
Til de fynske pilgrimsvandrere.
Det er godt nok en flot hjemmeside I har ,….. tillykke. Jeg er imponeret.
Og jeg skriver til jer, fordi den tv-udsendelse jeg i 2002 lavede om den første fynske pilgrimsvandring til Kirken i Farver nu er lagt på You Tube. Og så tænkte jeg I måske ville være interesseret i at lægge et link til udsendelsen på jeres egen hjemmeside. Udsendelsen er på You Tube opdelt i 2 (fordi ingen film der må være mere end 15 min).
Og selvom udsendelsen altså er 9 år gammel virker den faktisk som den kunne være lavet i år … bortset fra et par af de medvirkende har fået mere gråt hår.
Nu kan I se, hvad I kan bruge det til. (Om ikke andet som et nostaligisk tilbageblik når der næste år skal holdes 10-års jubilæum!!)
Bedste hilsner
egon
pastor emeritus … der kun kan anbefale så mange som muligt så hurtigt som muligt at gå på pension. Det er som en pilgrimsvandring 365 dage om året!!
LINKS:
Pilgrimsvandring på Fyn år 2002 del 1
Pilgrimsvandring på Fyn år 2002 del 2:
redigeret den 23./5. – 2015
Fejring af Fynsk Pilgrimsforenings 10 års jubilæum
De fynske pilgrimmes 10 års dag blev fejret fra 2. pinsedag fra kl. 15.30 til kl. 18.
I hhv. Eventyrhaven, Odense Domkirke og Sct. Knudssalen.
Kl. 15:30
I Eventyrhaven bød Dora Nielsen fra foreningens formandskab velkommen til ca. 200 pilgrimme samt mange
pårørende og andre interesserede.
Kl. 15:34
Hanne Ipsen og Ninna Warming, ledere af Kerteminderuten, og Allan Bo Jensen, der havde lavet pilgrimsbænken, havde gode pladser.
Kl. 15:35
Karin Müller og Tore Nyberg afslører pilgrimsbænken. De to var fra 2002 ruteledere ved pinsevandringen og er det stadig.
Kl. 15:36
Niels Bo Nielsen, Fynbo Fonden, overrakte en flot pengegave i jubilæumsgave.
Kl. 15:41
Her ses trækunstneren Allan Bo Jensen på pilgrimsbænken ved santiagopilgrimmenes træ. Han sagde bl.a.– Sådan en bænk er til at fordybe sig i, når man som pilgrim kommer gående og trænger til et hvil, sagde kunstneren. Den er buet og tænkt som en del af en cirkel for at symbolisere livet og tilværelsen.
Kl. 15:59
Om et ganske kort øjeblik går den store flok af pilgrimme ind i Domkirken syngende ”Dejlig er jorden”, som er præludium til festgudstjenesten ved Anette Foged Schultz.
Kl. 16:23
I sin prædiken vendte Anette Foged Schultz igen og igen tilbage til: ”Velsignet være den længsel der førte dig hertil” (John O’Donohue).
Kl. 17:20
Inger Høirup Pedersen fra Fynsk Pilgrimsforenings formandskab bød velkommen til receptionen i den fyldte Sct. Knudssalen, Hun rettede på foreningens vegne en tak til de mange fremmødte – bl.a. nuværende vandrere, tidligere ruteledere og trofaste støtter.
Kl. 17:25
Første taler var initiativtager og primus motor, fra planlægning i 2001 af den første fynske pilgrimsvandring siden reformationen, Anette Foged Schultz.
Kl. 17:35
Næste taler var Karin Müller, der var med lige fra første vandring i 2002, og som alle årene har været ruteleder.
Kl. 17:50
Elizabeth Knox-Seith præsenterede Graham og Ruth Booth, som er guardians for et kristent fællesskab på Lindisfarne (også kaldet”Holy Island”) en gammel klosterø syd for Edinburg. Lindisfarne har en ca. 1400 år gammel pilgrimstradition. De præsenterede en keltisk sang, som alle fik lært at synge med på.
Kl. 18:00
Santiagopilgrimmene, der havde givet en flot pengegave, og havde gået Nyborg-ruten med et hold her i jubilæumsåret – også en flot gave – overrakte in absentia et Santiagopilgrims-billede – ved 4-årige Bastians hjælp.
Kl. 18:04
Anette Foged Shultz og Tore Nyberg, som havde været med til at planlægge første vandring, blev takket af forsamlingen for deres indsats. Odense Kommune blev takket in absentia for samarbejdet om pilgrimsbænken. Foreningens webmaster Morten Mygind Pedersen blev takket in absentia for Fynsk Pilgrimsvandrings hjemmeside. Alle disse, samt trækunstneren Allan Bo Jensen, modtog som særlig overraskelse hver en kuglepen, som Jørn Nielsen fra foreningen i hemmelighed havde udskåret af ”fraklip” fra pilgrimsbænken!